Ponnyklubben

TILLBAKA TILL STARTSIDAN
 
PONNYKLUBBEN
 
För dig som inte har möjlighet att hyra en häst från oss, finns vår ponnyklubb som pågår under vinterhalvåret (från det att höstens helgläger avslutas till det att sommarlägrena startar igen).
Att vara med i ponnyklubben är inte detsamma som att vara medryttare utan är ett större åtagande där man tar ansvar för en "egen" ponny några dagar i veckan och även hjälper till att sköta den i stallet med foder, mockning, rykt osv. Man bokar sig för ponnyn ett läsår i taget från mitten på September till början på Juni året därpå och rider lektioner på sin ponny varje vecka.

Ponnyklubben är tänkt för att passa ungdomar som ridit några år på ridskola och nu vill ta ett steg vidare mot att ansvara för och träna med en "egen" häst. På ridskola rider man oftast olika hästar varje lektion och grupperna är stora, ofta 10 till 12 elever i varje grupp. Även om ridläraren är duktig och ambitiös så är det svårt att hinna med alla elever och det kan vara svårt att hitta en lugn plats där man kan få hästen koncentrerad och uppmärksam.


Att rida en ponny på Karlshem innebär att man får ha den som sin egen några dagar i veckan, ingen annan rider hästen samma dag så den är pigg och rolig att jobba med och så småningom lär man känna varandra och blir mer och mer samspelta. Man kan boka en ponny valfritt antal dagar i veckan, gemensamt är dock att alla rider lektion en gång i veckan så de kan fortsätta att utvecklas som ryttare och får hjälp om det uppstår problem. På lektionerna varvas dressyr, markarbete och hoppning. Första veckan är det dressyrträning, andra veckan markarbete/bommar/hoppning och sista veckan hoppning. På dressyrlektionerna är man 7 elever som rider tillsammans. När vi tränar markarbete och hoppning kan det vara upp till 8 elever i en grupp, men då förlängs lektionstiden så alla hinner få den tid de behöver ändå. Den andra dagen eller de andra dagarna, beroende på hur många dagar i veckan man har bokat sin häst, rider man hästen enskilt. Det vanligaste är att man har en ponny två dagar i veckan, men en del har fler dagar. Några rider även två lektioner i veckan.

Vi brukar även anordna "pay and Jump" och "pay and ride" på Karlshem emellanåt där våra ponnyklubbselever får möjlighet att vara med både att organisera och rida sina hästar, de som har varit med i ponnyklubben längre tid kan även få åka på externa tävlingar med sin ponny om de vill.


Målsättningen är individuell för alla elever, en del vill tävla sina hästar och andra vill bara ha en fin kompis att sköta och träna med, gemensamt är dock att alla vill utvecklas och bli bättre efter sin förmåga. Vi fäster stor vikt vid god hantering av hästarna och den som rider och handhar hästarna på Karlshem måste lära sig att tänka och agera säkert i stallet.


Kamratskapen är också viktig, vi är inte så många i stallet så alla lär känna varandra, man hjälps åt och blir delaktig i skötseln av sin egen och varandras hästar. Varje häst har sitt "team" och när någon tävlar brukar det finnas både hejarklack och hästskötare med på resan.


Alla deltagares familjer har en timmes stalltjänst i veckan, då hjälper man till med olika uppgifter. Det kan tex vara att väga upp höpåsar, mocka, sopa, kratta, leda ut hästarna i hagen osv. Om föräldrarna tycker att barnet är kapabelt att själv utföra stalltjänsten kan föräldrarna delegera uppgiften till sitt barn. ( De flesta av ungdomarna sköter sin stalltjänst helt själva). Om barnen inte sköter uppgiften bör dock en förälder vara beredd att hjälpa till. Är barnet under tolv år ska en vuxen alltid hjälpa sitt barn med stalltjänsten och finnas med i stallet då barnet har sin enskilda riddag.


När ryttarna rider självständigt kan de antingen rida i ridhuset eller utomhus i paddocken. Det finns tider för självständig ridning antingen i ridhuset eller i paddocken alla dagar i veckan. När man lärt känna sin häst och klarar av den bra får man även tillstånd att rida ut på anvisade ridstigar runt gården. Uteritter planeras gemensamt, ingen får rida ut själv.


För att komma till stallet tar man bussen från Brommaplan, det går gott om bussar och tar ca 15 min att åka, sedan promenerar man hit från stationen på 12 minuter. Ibland får någon skjuts med sina föräldrar hem på kvällen och samåkning organiseras ofta spontant

 
Om det låter intressant så hör av dig för mer information!
 
0 kommentarer